Vyzkoušejte quinou :-)

13.10.2016 18:56

...jedná o jednu z nejstarších obilnin pocházejících z Jižní Ameriky. Této "obilniny" si vysoce cenili již Inkové. Ačkoliv na to nevypadá, z botanického hlediska je to příbuzná spíš listové zelenině (např. špenátu). Česky označována jako Merlík čilský má drobná kulovitá zrna ve třech barvách - bílá, červená a černá, velice podobná jáhlám nebo kuskusu.

Pro ty, co chtějí vědět víc: Jeden šálek vařené quinoi má o 15% méně sacharidů a 60% více bílkovin než srovnatelné množství hnědé rýže, ale také má o 25% více vlákniny, která může mimo jiné pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň obsahuje také velké množství vápníku, dokonce víc než v mléce. Dále obsahuje hořčík, železo, fosfor, vitamín B a vitamín E. Díky obsahu všech cenných látek může pomoci lidem trpícím migrénami, při snižování krevního tlaku a příznivý vliv má dokonce i na prevenci kardiovaskulárních chorob.

Připravuje se obdobně jako např. rýže nebo kuskus. Dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoi na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet a uvařená bývá do 15 minut. Měla by být jemná a nadýchaná s lehce oříškovou chutí.

A pár receptů pro inspiraci:

Salát s quinoou, avokádem, mandlemi a feta sýrem

  • 100g quinoy
  • 1 avokádo
  • hrst mandlí
  • 50g feta sýra
  • římský salát
  • 2 rajčata
  • 1 červená cibule
  • sůl
  • pepř
  • mleté chilli
  • 1 PL olivového oleje

Postup: Quinou uvařte dle návodu a lehce osolte i opepřete. Nakrájejte si salát, rajčata, cibuli a feta sýr, které posléze smíchejte ve velké míse dohromady s quinoou a dochuťte lžící olivového oleje. Vydlabejte avokádo, nakrájejte na menší kousky a dochuťte solí, pepřem a trochou chilli.  

Tip! Salát doplňte avokádem a posypejte mandlemi.

Snídaňová kaše z quinoy a banánu

  • 50g quinoy
  • 1 řecký jogurt
  • 1 zralejší banán
  • pár jahod
  • hrst vlašských ořechů
  • stévie na dochucení

Postup: Quinou uvařte dle návodu, pokud možno trochu více do měkka. Hotovou quinou smíchejte s bílým jogurtem a rozmačkaným banánem. Dle potřeby doslaďte a podávejte ozdobené ořechy a jahodami.

Quinoa zapečená se zeleninou a mozzarellou

  • 100g quinoy
  • 1 lilek
  • 1 cuketa
  • 2 rajčata
  • hrst oliv
  • 1 mozzarella light
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • bazalka
  • oregano
  • 1 PL olivového oleje

Postup: Quinou si uvařte dle návodu a dochuťte solí a pepřem. Zeleninu nakrájejte na středně velké kousky, stejně tak mozzarellu. Vše smíchejte v zapékací míse (vystlané pečícím papírem) s quinoou, zakápněte olivovým olejem, dochuťte kořením dle potřeby a dejte péct na zhruba 35 minut na 18O stupňů dokud zeleninka nezměkne.  

Tip! Podávejte se lžící bílého jogurtu či zakysané smetany navrch.
 

—————

Zpět