vánoční cukroví - nepečené

17.11.2010 11:39

Většina z nás nemá času nazbyt, proto nabídnu i pár inspirací na cukroví, které netřeba péci, je rychle připravené a rozhodně zdravější než tradiční vánoční cukroví. Tím netvrdím, že je klasické cukroví špatné, jen si myslím, že v dnešní době je třeba i tradici přizpůsobit našim potřebám - vždyť žijeme jiný životní styl než naši rodiče a prarodiče, proto si musíme upravit i jídelníček, jinak se nám za pár let zle zdravotně povede...proto je čas některé druhy klasického vánočního cukroví nahradit zdravější variantou...

  1. úplně nejrychlejší je miska různých domácích nebo koupených ořechů - čím víc druhů, tím lépe (pozor, nepražené a nesolené!)
  2. dobrý je také návrat k sušenému ovoci (nejlépe domácímu) - tohle byly přece oblíbené pochoutky a mlsky našich babiček a dědečků :-)
  3. jiná varianta - různé ořechy můžeme namočit do čokolády a obalit třeba ve strouhaném kokosu
  4. nebo naopak - sušené ovoce (i koupené) můžeme namočit do čokolády a obalit strouhanými ořechy
  5. u nás doma už léta jako první zmizí kuličky nebo kostky, které vyrobím ze zbytků od vánočního pečení (většinou slepím pomocí tuku vše, co mi zbyde: rozlámané kousky nebo zbytky z pečeného cukroví, ořechy, kokos, čokoládu, kandované ovoce, sušené ovoce a mnoho dalšího), i to se dá nakonec namočit do čokolády, karamelu a obalit kokosem, ořechy...
  6. no a pak samozřejmě najdeme i v kuchařkách spoustu nepečeného cukroví, ale většinou je v nich příliš cukru a příliš sladkých ingrediencí, my doma opravdu vystačíme s výše uvedeným, jen si k tomu dopřejeme pár kousků klasických vosích hnízd, ty prostě musíme mít :-)
  7. variací a možností je spousta, není třeba se odříkat klasiky, ale je dobré ji trochu oživit novými věcmi a samozřejmě: VŠEHO S MÍROU - abychom pak po vánocích neplakali, když si stoupneme na váhu :-)

Pokud znáte a vyrábíte doma jakýkoliv druh nepečeného cukroví, které je alespoň trochu zdravější než klasické, Napište nám svůj recept, s vaším svolením jej přidáme na stránky a vás nemine odměna :-)

 

—————

Zpět