Tofu (tou-fu) = sójový tvaroh

10.08.2010 17:04

Tofu (tou-fu) = sójový tvaroh
- je dalším výrobkem, na který nesmíme zapomenout. Je již 2000 let jedním z nejdůležitějších zdrojů bílkovin ve východní Asii, je velmi oblíbené v USA a začíná se prodávat i u nás ve větším měřítku. Chuťově je neutrální, lehce přijímá různé kořenné chuti a pak je můžeme grilovat dusit, smažit nebo péct.
Je to vlastně měkký sýr připravený srážením čerstvého sójového mléka koagulátorem. Je bohatý na kvalitní proteiny, vitamíny řady B a obsahuje nízké procento sodíku. Vznik tofu je datován v dávné čínské historii, kdy si vojáci připravovali polévku z mořské vody a sójových bobů. Při vaření se z bílkoviny začaly tvořit žmolky, které připomínaly podmáslí. Technologii výroby sójového sýru tofu vylepšili buddhističtí mniši. V současné době se používá jako náhrada masa. Připravuje se ze sójového mléka vysrážením pomocí mořské řasy nigari. Je velmi kvalitním zdrojem vápníku, hořčíku, železa.

Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech:

·  12,9 gramů bílkovin

·  4,0 gramů tuků

·  0,1 gramů uhlohydrátu

·  9,1 gramů vlákniny

·  minerály: draslík, vápník, železo, magnézium

·  stopové prvky

·  vitamíny řady B

·  Energetická hodnota = 378 kJ/100 g.


V současné době u nás můžeme nalézt již několik druhů tofu. Rozmanitost lze shledat rovněž ve tvaru, struktuře a tuhosti tofu.
Tuhé tofu - se používá do polévek, na smažení a grilování, na jídla připomínající maso. Podobá i složením sýru, obsahuje více bílkovin, tuku a vápníku než ostatní formy tofu.
Měkké tofu (bavlněné tofu) - je dobré pro přípravu pokrmů, které mají udržet během přípravy tvar, tj. při přípravě se i částečně míchají,
Jemné tofu (hedvábím ceděné tofu) - je krémový výrobek na výrobu dezertů, polévek omáček, majonéz atd., který vzhledem připomíná puding.

—————

Zpět