Těstoviny s dýní a kuřecím masem

30.09.2010 19:10

 

 

Těstoviny s dýní a kuřecím masem

Suroviny: 1kg oloupané dýně bez semen, 400g kuřecího masa (nejlépe prsa), 2 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl, vegeta bez glutamanů (solčanka, vegi-vegi, würzl, apod), těstoviny dýňový olej, čerstvý zázvor, chilli (nemusí být)

Způsob přípravy: Kuřecí prsa naklepeme, nakrájíme na nudličky a osolíme. Na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na kostičky. Česnek oloupeme a stroužky rozmáčkneme plochou stranou nože. Přidáme k cibuli a chvíli opékáme. Pak je vyjmeme, dále je již nepoužíváme. Na cibulku vložíme maso, krátce opečeme a podlijeme trochou vody. Dusíme pod pokličkou. Uvaříme těstoviny tvz. al dente. Nastrouháme dýni na hrubém struhadle. Když je maso téměř měkké, přidáme k němu dýni a dusíme do té doby než se dýně rozpadne. Ochutíme vegetou, pro dospělé přidáme dle chuti i výraznější koření. Na talíř dáme porci těstovin, poklademe dýňovou směsí, popřípadě lehce pokapeme dýňovým olejem. Ten zvýrazní chuť a vůní pokrmu.

Přeji vám dobrou chuť!

...a několik informací k dýni:

Dýně známá také jako tykev je jednoletá rostlina původem z Latinské Ameriky. Do Evropy se dostala na konci 15. století při španělských výpravách Kryštofa Kolumba do Nového světa.

Dýně mohou mít různé barvy, tvary a chutě. Mohou být malé i velké, kulaté i zploštělé. Také jejich zbarvení má mnoho obměn - od žluté a sytě oranžové, přes krémovou až po světle i tmavě zelenou. Slupky mohou být jednobarevné, flekaté nebo dokonce pruhované, s hladkým ale také hrbolatým povrchem. Dužina bývá obvykle žlutá či oranžová, ale existuje i nazelenalá. Některé dýně chutnají po oříšcích nebo másle, jiné po vařených bramborách či pečených kaštanech. Ne všechny druhy jsou však jedlé, některé můžeme využít pouze k dekoraci.

K nejoblíbenějším druhům patří dýně Hokkaido. Je velmi chutná a dobře se zpracovává. Plod bývá nejčastěji zpracováván na kompoty, ale může být také využit k přípravě marmelád , náplní do pečiva či na polévku.

Dýně obsahuje převážně vodu, a to až z 90 procent. Obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu a současně malé množství cukru, což ocení ti, kteří si hlídají postavu. Dále obsahuje cenné minerály, např. sodík, měď, draslík, hořčík, železo, chlor a fosfor. Je bohatá na provitaminy vitaminu A (lutein, alfa a beta karoten).

Dýně působí močopudně a podporuje vylučování toxinů z těla ven, čímž ulevuje při chorobách ledvin. Snižuje hladinu tuků a cholesterolu v krvi. Pozitivně působí na imunitní systém, činnost srdce a slinivky břišní. Regeneruje tělesné buňky, kladně ovlivňuje léčení aterosklerózy, revmatismu a dny.

Dýňová semínka i dýňový olej jsou bohaté na vitamíny A, D a E a minerály jako draslík, selen, fosfor, vápník, hořčík, měď, mangan, železo a zinek. Jsou také zdrojem nenasycených mastných kyselin, které pomáhají snižovat krevní tlak, cholesterol a preventivně působí proti onemocnění celého kardiovaskulárního systému, proti infarktu a mrtvici.

Dýně a naše produkty

Pokud někdo nemůže, ať už z jakéhokoliv důvodu, konzumovat dýni, najde prospěšné látky z ní také v produktech společnosti Herbalife – Formule 1 Zdravé jídlo, Multivitamínový Complex, Vláknina s rostlinnými výtažky, Herbalifeline, Thermojetics, Guarana, Cell activator, Xtra cal

 Konzultace, ceník


 

 

 

—————

Zpět