Sójové boby a edamane

10.08.2010 17:05

Sójové boby

Z hlediska bílkovin odpovídá 1 kg sóji asi 2,5 kg telecího masa nebo 8 litrům kravského mléka. V době amerických válek v Asii si začali sóji všímat i američtí vědci, neboť se dostala do stravy vojska. Zjistilo se, že patří k dobrým zdrojům energie, udržuje a zlepšuje zdravotní stav vojáků.

Edamane - sladké sójové boby
- jsou známé také jako "sladké boby", které ze získají z rannějších sójových sklizní, kdy jsou sojové lusky ještě nedozrálé a boby jsou ještě zelené. Tato sladce chutnající sója může sloužit přímo jako lehké jídlo např. ke svačince nebo jako hlavní zeleninový chod. Jsou v ní vysoce zastoupeny bílkoviny a vláknina a neobsahuje přitom cholesterol.

Sójové boby, které pak dozrávají v luscích, jsou tvrdé a suché. Většina zralých sojových bobů je žlutá. Nicméně, existují hnědé, zelené a černé druhy. Zelené sójové boby - edamane jsou mimo jiné významné jako znamenitý zdroj vitamínů, bílkovin a vlákniny a mohou být připravovány podobně jako ostatní druhy luštěnin a mohou být tedy používány v omáčkách, při dušení zeleniny a v polévkách jako zelený hrášek.

—————

Zpět