Silvestrovské pomazánky trochu jinak...
30.12.2014 11:04Domácí výroba pomazánek
Tento typ pomazánky navíc není vůbec složitý. Jen je třeba mít po ruce mixér, ideálně ponorný tyčový, nějaký druh luštěniny, kapku rostlinného oleje, koření a bylinky a luštěninová dobrota je na světě.
Aby pomazánky byly chutnější často je dobré smíchat je s cibulkou, či česnekem, popř. využít citrónovou šťávu. Může se hodit i hořčice (vybírejte ty, které jsou bez barviv – potravinářské žlutě), dále kvalitní sójovou omáčku (např. Tamari). Určitě se poté uplatní i další druhy zeleniny – nejčastěji mrkev, dýně, rajčata, paprika.
A tím, že je luštěnin široká škála, pomazánky mohou být stále jiné a pestré. Jedny z nejoblíbenějších jsou z červené čočky, která má rychlou přípravu tím, že se nemusí namáčet. Dále velmi známá je pod pojmem hummus, která se připravuje z cizrny.
Pomazánka z červené čočky
Ingredience:
- 200 g červené čočky v suchém stavu
- kapku rostlinného oleje na orestování (např. řepkový)
- 3 lžíce olivového panenského oleje do hotové pomazánky
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli nakrájenou na kostičky
- 1 střední nastrouhanou mrkev
- štávu z citronu dle chuti
- 1 lžičku soli
- cca 500 ml vody
- může být kari či jiné koření
Postup:
Červenou čočku si nejprve několikrát propláchneme pod vodou a necháme ji okapat. Mezitím si na nepanenském olivovém či řepkovém oleji orestujeme cibuli. Pak přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a chvíli společně restujeme. Lehce osolíme a přidáme utřený česnek, popř. kari. K orestované cibulce a mrkvi přidáme propláchlou červenou čočku. Tuto směs zalijeme horkou vodou a povaříme cca 20 min do změknutí čočky a vyvaření vody. Celá směs by měla získat kašovitou konzistenci, popř. je možné 1/2 ještě rozmixovat.
Nakonec dochutíme malinko solí a čočkovomrkvovou směs vychladnout. Nakonec do ní zamícháme citrónovou šťávu a kapku panenského olivového oleje, pro vstřebání vitaminu a plnost chuti.
Pomazánku můžete obohatit rajčaty a bazalkou, avšak v tom případě nepoužívejte kari. Pomazánka bude mít šmrnc italské kuchyně.
Tip: Podáváme na slunečnicovém či dýňovém chlebu.
Hummus – cizrnová pomazánka
Ingredience:
- 150 g cizrny v suchém stavu (lze však koupit již cizrnu ve skleničce např. Alnatura v DM drogerii, kterou stačí již jen povařit)
- cca 40 g sezamové pasty Tahini (k sehnání ve zdravých výživách – cca 100 – 150 Kč za 300 g)
- 2-3 stroužky česneku
- cca 30 ml olivového oleje
- šťáva z citronu (cca 1 lžíce)
- sůl, pepř
- pokud seženete drcený římský kmín či čerstvý koriandr
Postup:
Nejprve si cizrnu suchém stavu propláchneme, poté ji dáme do mísy, kterou zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den ji poté v téže vodě cca 1 hodinu povaříme. Můžeme přidat malinko soli. Cizrnu vaříme až do jejího úplného změknutí. Až je zcela měkká, scedíme ji, necháme vychladnout a vývar z ní si dáme bokem.
Uvařenou zchladlou cizrnu poté rozmixujeme tyčovitým mixérem na jemnou pastu společně s prolisovaným česnekem, na zjemnění s citrónovou šťávou, vychlazeným vývarem, a 1 lžící olivového oleje, ochutíme pepřem a solí dle chuti. Nakonec přidáme sezamovou pastu Tahini a ještě vše společně vymixujeme do hladka
Hotovou cizrnovou pastu podáváme v miskách, kdy povrch pokapeme troškou olivového oleje a posypeme jemně buď římským kmínem či lístky koriandru.
Tip: Podáváme s arabským či pita chlebem. Který přikusujeme k hummusu. (Správně chlebem hummus nabíráme, ale nezaručujeme, že vám skončí pak všechen jen v ústech ..:D ).
Hummus se dá koupit i hotový v prodejnách se zdravou výživou :-)
A nezapomeňte vše hojně dozdobit zeleninou :-)
—————