Rýže se zeleninou - základ dalších jídel :-)

21.01.2015 18:58

Na slunečnicovém (olivovém nebo jiném oleji, másle, sádle...) usmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, po chvilce přidáme propranou a probranou rýži Natural (nebo Parboild) a červenou (nebo černou) rýži v poměru 2:1, promícháme, chvilku necháme prosmahnout a přidáme větší množství vody. Necháme povařit 10 minut a pak přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu (cokoli, co najdete v ledničce), já našla zelenou a červenou papriku, pórek - cibulku i nať, kedluben, lez přidat i mrkev, petržel, jak říkám, cokoli najdete v ledničce... povaříme dalších pět minut. Já ještě poté přidala brokolici a nechala pár dalších minut dojít. Tento základ lze použít na cokoli - stačí přidat bílkovinu: jako na rizoto :-) třeba kuřecí kousky nebo některou rostlinnou bílkovinu: tofu, tempeh, seitan, Robi masíko, ďobáčky... samozřejmostí je dochucení solí, pepřem a dalším kořením, případně bylinkami - rukola, zelená petržel, pažitka, atd...

Lze použít jako prima přílohu místo samotné rýže :-)

A zde je obrázek základu - očím lahodí :-)

 

—————

Zpět