Podzimní krémové polévky

01.10.2015 12:28

Základní příprava

  1. rozehřátí oleje anebo přepuštěného másla ghee
  2. jemné osmahnutí cibulky, popřípadě česneku a koření
  3. přídavek nakrájené zeleniny a koření
  4. jemné osmahnutí a poté přelití vodou nebo vývarem
  5. uvaření, rozmixování a dochucení jakoukoliv smetanou
  6. na talířích zdobení bylinkami nebo opraženými semínky

Naprosto skvělé polévky připravuje i Eva Francová, Kuchařka ze Svatojánu – autorka už druhé bestsellerové kuchařské knihy s podtitulem Zahrada na talíři. Eva Francová, na rozdíl ode mě umí jídla i přepsat do receptu a krásně vyfotit. Proto jsem Evu požádala o přípravu těch nejlepších polévek na podzim a zde předávám její doporučení.

Krémové podzimní polévky jsou zdravé, rychlé, snadno je připravíte a děti je milují. Uvedené polévky mají stejnou nebo velmi podobnou základní přípravu, obměňujeme pouze hlavní surovinu, případně koření a bylinky. Do hotové horké polévky můžeme vmíchat i sýr. Pokud přidáváme vývar, vždy dáme přednost domácímu. Můžeme si jej uvařit do zásoby a zamrazit.

Polévka z patizonu

Patizon1_webV hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a lžičku čerstvého zázvorového kořene, na jemno nastrouhaného. Přidáme půl kila na kostičky nakrájeného patizonu, který jsme předem oloupali a zbavili vnitřku se semínky. Okořeníme oblíbenými bylinkami, oreganem, bazalkou nebo majoránkou, můžeme přidat mletý pepř nebo červenou papriku, podle vlastní chuti. Chvíli společně opékáme a potom zalijeme 700 ml vody, můžeme použít dobrý zeleninový vývar. Vaříme do změknutí, netrvá to déle než půl hodiny. Rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme 150 ml rostlinné smetany (ovesné, mandlové nebo sojové) a dosolíme. Na talíři zdobíme bylinkami nebo nasucho opraženými semínky. Podáváme s tmavým kváskovým chlebem jako chutnou a sytou večeři.

Patizon2_web

Polévka z rajčat

Rajčata1_webKoncem léta máme většinou možnost zpracovat větší množství domácích rajčat, tahle rajská polévka je velmi jednoduchá, svěží a vyžaduje jen krátkou dobu přípravy.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce panenského olivového oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli a stroužek česneku. Přidáme půl lžičky pomletého nového koření a chvíli společně opékáme. V mixéru rozmixujeme 1 kg pokrájených rajčat a vlijeme do hrnce. Osolíme a přivedeme k varu. Polévku odstavíme, osladíme medem a zjemníme 150 ml rostlinné smetany. Na talíři zdobíme bazalkou.

Rajčata2_web

Pórkový krém

porekV hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidáme 500 g na kolečka pokrájeného pórku a 200 g brambor nakrájených na kostičky. Okořeníme špetkou muškátového květu a chvíli společně mícháme. Osolíme, zalijeme 1 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříme 20 minut doměkka. Rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme 250 ml rostlinné smetany. Na talíři zdobíme kolečky syrového pórku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mrkvová polévka

Podzim je obdobím kořenové zeleniny a tou nejoblíbenější je právě mrkev. Na dvou lžících oleje osmahneme zlehka pokrájenou cibuli a malý kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru. Okořeníme půl lžičkou tlučeného římského kmínu a půl lžičkou mleté kurkumy. Půl kila mrkve nakrájíme na kolečka a vložíme ji do hrnce. Chvíli společně restujeme, osolíme a zalijeme 750 l zeleninového vývaru nebo vody. Vaříme dvacet minut do změknutí, rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme 200 ml kokosové smetany a ochutíme citrónovou šťávou. Nakonec vmícháme sekanou petrželku nebo koriandrovou nať a na talíři zdobíme sezamovým semínkem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dýňová polévka

dyneDýňová polévka prostě k podzimu patří a není snad nikoho, kdo by ji neznal.
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a lžičku čerstvého zázvorového kořene, na jemno nastrouhaného. Přidáme půl kila dýně hokaido nakrájené na kostičky, dýně hokaido se nemusí loupat. Zalijeme 600 ml zeleninového vývaru, osolíme a vaříme půl hodiny do změknutí. Rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme 200 ml rostlinné smetany. Na talíři zdobíme nasucho opraženými dýňovými semínky.

dyne

Polévka z červené řepy

Červená řepa je velice zdravá a málo doceňovaná zelenina. Má obrovské možnosti použití, od sladkých moučníků, přes saláty, zeleninová ragú až po vynikající polévky – a nemusí jít vždy jen o boršč.

V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm změknout pokrájenou cibuli, dva stroužky česneku a lžičku strouhaného čerstvého zázvorového kořene. Přidáme 600 g na hranolky nakrájené oloupané červené řepy, zalijeme 750 l zeleninového vývaru, osolíme a vaříme 30 – 40 minut do změknutí. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme 150 ml rostlinné smetany a dochutíme citrónovou šťávou. Na talíři zdobíme posekaným koprem.

Řepa2_web

—————

Zpět