Máme tu nový rok...jak začít?

18.02.2010 15:40

Milé klientky a klienti,

Nejvýznamnějším předpokladem úspěchu je dopřát našemu organismu perfektní stravu s optimální nízkokalorickou výživou.

Ukážeme si tedy pár dobrých rad.

Chcete-li organismu dopřát tu nejlepší výživu, vybírejte recepty obsahující zdravé ingredience, například:

  • čerstvé ovoce, saláty a zeleninu (nejlépe sezónní a/ nebo organické) obsahující bohaté množství potravinové vlákniny a nezbytných živin
  • chutné celozrnné sacharidy: tmavá nebo divoká rýže, pohanka, jáhly, proso a celozrnné těstoviny
  • libové maso, nejlépe organické: kuřecí, krůtí a zvěřina obsahují nejméně saturovaného tuku
  • čerstvé ryby: správnou volbou jsou: ančovičky, sumec, platýs, treska, herink, makrela, parma, okoun, losos, sardinka, mořský jazyk, oliheň, tilapie, pstruh, bělice
  • korýši: správnou volbou jsou: krab, škeble, langusta, rak, ústřice, hřebenatka, kreveta, garnát

TOP TIPY

  • Chcete-li zachovat živiny v potravinách, vybírejte jednoduché recepty, které vyžadují nejméně přípravy a vaření.
  • Kupujte sezónní zeleninu, obvykle se pěstuje místně, nedováží se a je proto levnější a pro organismus v dané sezoně daleko přijatelnější!
  • Požádejte babičku o několik lekcí tradičního vaření a objevte tajemství dávných receptů.
  • Grilování, pečení v troubě nebo smažení - množství tuku a smažení na pánvi jsou nejméně zdravými způsoby vaření!
  • Nahraďte margarin, máslo a sádlo kanolovým nebo olivovým olejem nebo kvalitním slunečnicovým. Můžete také zkusit sezamový.
  • Vyhýbejte se omáčkám, které mívají vysoký obsah tuku, soli a cukru. Mouku se pokuste nahradit zeleninou, kterou po rozmixování docílíte hustoty omáčky. Stačí pak už jen zředit vodou nebo mlékem a dochutit rostlinnou smetanou.
  • Omezte používání soli, nahraďte ji čerstvými bylinami, které jsou zdravější a jídlu dodají jedinečnou chuť!
  • Chléb je dobrou volbou v určitých případech: celozrnný, lépe špaldový než pšeničný (je zdravější a stravitelnější), dále ovesný nebo žitný (jsou vynikající náhradou za tradiční pšeničné pečivo jakéhokoliv druhu).

Další faktory, které ovlivňují obsah živin v potravinách:

Jakmile si vyberete správný recept, je třeba nakoupit správné ingredience. Pokud možno, staňte se pravidelným návštěvníkem Vašeho místního obchodu, zeleniny a řeznictví, a především zkuste obchody se zdravou výživou. Supermarkety jsou sice praktické, ale při návštěvě místního obchodu určitě získáte více informací (a uspokojení). Pokud se však již do supermarketu vypravíte, vyhýbejte se oddělení s polotovary a hotovými jídly - možná byste neodolali pokušení! Pozor, jsou to obvykle prázdné kalorie plné zatěžujících látek - aditiv. Na přípravu a vaření si dopřejte dostatek času. Zavřete se do kuchyně a tvořte - objevíte léčivou sílu vaření zdravých jídel, a to nemluvíme o tom, že se u stolu sejde celá rodina a společně strávíte kvalitní čas nad lahodným, doma uvařeným jídlem. A konečně, pokud se obáváte, že přijdete o své výlety do oblíbených restaurací, je dobré si vzpomenout, že když vaříte doma, víte přesně, co které jídlo obsahuje a jak čerstvé a zdravé je. Peníze ušetřené za drahé restaurace můžete utratit za kvalitní ingredience pro Vaši novou zábavu.

Nedaří se Vám věci naplánovat?

Určitě se najdou i dny, kdy nebudete mít čas nebo energii připravit domácí jídlo, a dny, kdy se nebudete moci dočkat dalšího jídla. Možná také hledáte způsob, jak zhubnout. Řešení je jednoduché - Základní program Zdravého jídla je skvělou volbou a snadným pomocníkem. Jde o souhrn nejdůležitějších ingrediencí nutných pro náš zdravý organismus. Máte tak skutečnou jistotu, že vaše tělo dostalo denně optimální a vyváženou výživu, díky nimž máte jistotu, že jíte zdravě. Jídlo připravené podle zásad, které jsme si dnes představili, se stane skvělým doplňkem.

—————

Zpět