Kapustová polévka

22.11.2012 10:17

Připravíme si:

  • hlávku kapusty
  • cibuli
  • kousek másla (nebo olivový olej)
  • tři čtyři brambory
  • asi 2dcl sójového mléka
  • 1 až 2 lžíce hladké mouky (může být i celozrnná)
  • polévkové koření

Na másle nebo dvou lžících olivového oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme na drobné nudličky nakrájenou kapustu, podlijeme a chvilku dusíme. Až kapusta malinko "zvadne", zalijeme vodou a přidáme nadrobno nakrájené brambory. V misce nebo hrnečku si připravíme sójové mléko, do kterého nakvedláme mouku. Směs vlijeme do polévky a nakonec přidáme polévkové koření (nejlepší je bio směs bez glutamátu sodného). Povaříme 15-20 minut a polévka je hotová.

I když spousta lidí nemá ráda kapustu, tahle polévka opravdu výborně chutná a navíc je to životabudič nabitý mnoha vitamíny minerály, které vás mohou postavit na nohy při začínajícím nachlazení nebo chřipce. Polévka je hustá a sytá, takže s přehledem nahradí celý oběd nebo večeři. Když ji mám doma uvařenou, ráda ji i posnídám :-)

Polévka je velmi vhodná hlavně pro těhotné a kojící maminky a seniory.

—————

Zpět