Kapr po novohradsku
01.12.2010 10:22
Potřebujeme:
600–800 g kapra
4 stroužky česneku
sůl
polohrubá mouka (může být napůl i celozrnná)
mletý kmín
sladká mletá paprika
olej na pečení
Postup:
rozporcovaného kapra potřeme česnekem, osolíme, posypeme kmínem a necháme chvíli odležet. Poté obalíme ve směsi (mouka, mletá paprika) a klasickým způsobem usmažíme na pánvi po obou stranách. Podáváme se šťouchanými brambory anebo s bramborovým salátem (my ho máme tradičně na štědrovečerním stole spolu s klasickým kaprem :-) Mňam :-)
Příprava:
Je to tradiční pokrm rybářů a rybníkářů, známý už po staletí. Porce kapra ochutíme česnekem utřeným se solí a necháme 20 minut odležet. Tradičně se pro tento recept krájí kapr na takzvané podkovy, ale není to nutné. Kapra až před pečením obalíme v mouce smíchané s mletým kmínem a mletou paprikou. Papriky stačí poměrně málo, aby po upečení pěkně zabarvila jednotlivé porce. Pečeme na pánvi zvolna z obou stran. Pečené porce podáváme s chlebem nebo šťouchanými bramborami se smaženou cibulí. V naší rodině je však už několik desetiletí výbornou osvěžující variantou na štědrovečerní stůl k bramborovému salátu.
—————