Jste takoví, jaká je vaše strava...

25.07.2010 16:17


Pestrá strava je letos v létě módní!
Jsou to barevné, čerstvé, syrové potraviny - ovoce, zelenina, saláty!

Milé dámy, milí pánové,
máme zde léto a s ním skvělý čas využít všech darů, které nám příroda umožňuje. Pojďme se podívat na to, jaké možnosti vaření a výběru potravin nám léto nabízí. Pojďme udělat rozdíl ve výběru potravin a způsobu přípravy jídel ve srovnání se zimním obdobím. Obecně si pamatujme, že v zimě se potrava tepelně více a déle zpracovává, bývá hutnější a může být i více živočišného charakteru. V létě si však náš organismus žádá spíše lehkou, nezatěžující stravu, spíše dáváme prostor přírodě a jejím čerstvým plodům, PROTOŽE...

  • Čerstvé potraviny neobsahují žádné konzervační látky, žádná přidaná barviva!
  • Jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů, vlákniny, vody a stopových prvků.
  • Mají vysoký obsah vody - skvělý zdroj hydratace pro organismus. Jsou chutné i na pohled.
  • Jejich struktura vyžaduje pečlivé žvýkání, jíme je tedy pomaleji a po konzumaci se cítíme plněji.
  • Jsou v organismu rychle a snadno zpracovány a vstřebávány - méně práce pro zažívací ústrojí.
  • Jsou bezpečnější - obsahují méně nežádoucích umělých chemických látek.
  • Jsou blíže přírodě (nejsou jako zpracované moderní polotovary či rychlá občerstvení).
  • Jsou čistou energií - jsou to živé potraviny.

Porovnejte výše uvedený seznam s vlastnostmi upravených potravin:

  • Tepelnou úpravou dochází k poškození živin v čerstvých potravinách. Může to být až takové poškození, že kdybychom jedli kartónový papír, přinesl by organismu stejný prospěch, jako takto upravené potraviny!
  • Je snížena efektivita vlákniny ve vařených potravinách - měkká a převařená zelenina prochází organismem se sníženou čistící schopností. Pokud vaříme zeleninu, je třeba ji připravovat v páře jen krátkou dobu, aby zůstala křupavá.
  • Vařená zelenina je obvykle jemná, proto vyžaduje méně žvýkání. To v důsledku znamená, že ji jíme rychleji a tudíž nás méně uspokojí.
  • Tepelná úprava rovněž znamená poškození enzymů nezbytných pro optimální trávení. Organismus musí proto sáhnout do svých drahocenných zásob, aby podpořil optimální činnost zažívacího ústrojí. Příroda nevytvořila nádherné barevné čerstvé potraviny proto, abychom je ničili teplem.

Podívejte se, jakou mají mdlou barvu, když je uvaříme. Není to snad jasný důkaz? 

Nezapomeňte také na skutečnost, že léto přináší nejen spoustu barev v rostlinných potravinách, ale také je zdrojem tolik potřebného vitamínu C, který nám zajistí nejen dobrou imunitu, ale také lepší kondici, a to nejen pro naši větší výkonnost, ale také pro krásu naší pokožky! Od svého objevení před více než 70 lety se vitamín C stal známým jako jakýsi zázračný vitamín. Jeho význam při tvorbě kolagenu je naprosto nesporný. Navíc slouží jako hlavní živina pro imunitní systém a pomáhá v boji proti volným radikálům. Pokud budeme mít stravu plnou vitamínu C a k tomu zařadíme také vitamín C do své vnější péče o pokožku, naše pleť tak bude nejen krásná, zářivá, ale hlavně také chráněna před poškozením volnými radikály a výrazné zpomalení stárnutí kůže. Pokud máte zájem o konzultaci pro péči o zdraví a pokožku s pomocí vitamínu C, ráda Vám poradím...  Kontakt

Dnes Vám přinášíme další pěkný příběh klientky Magdy Vajové.
Jmenuji se Magda Vajová a je mi 38 let. Po 3 dětech jsem dost přibrala. Vyzkoušela jsem různé diety, ale vždy mě bolel žaludek a byla jsem hrozně unavená. Jednoho dne jsem potkala svoji kamarádku a nevěřila jsem vlastním očím, jak mohla takto zhubnout. Poradila mi Centrum redukce váhy. A hlavně poradkyni na výživu, která mi hodně pomohla a dodávala mi sebevědomí. Výživa a speciální doplněk pro pitný režim pro zvýšení energie a zvýšení spalování tuku mi pomohli zredukovat váhu. Za nedlouhou dobu jsem si upravila váhu podle svých představ a vytvarovala postavu o neuvěřitelných 52 cm. Teď mám o 3 velikosti menší šatník a jsem velmi spokojená. Zmizely migrény i bolesti žaludku. Chtěla bych poděkovat své poradkyni, že mě podporovala a byla vždy v dobré náladě. Moc mi pomohla. Váhu si budu udržovat i nadále, protože se cítím skvěle.

—————

Zpět