Dýňová polévka se zázvorem - lék při nachlazení či chřipce

26.08.2013 09:01

Dýňová polévka se zázvorem

Připravte si:

2 lžíce olivového oleje, 1 velkou cibuli, pokrájenou na kostičky, 2 stroužky česneku buď prolisovaného nebo nakrájeného na drobné kousky, 1 lžičku mleté kurkumy, 1 dýni nebo jemnější tykev muškátovou (už jsou v obchodech), nakrájenou na kostičky, 4 hrnky nebo 1 litr zeleninového nebo kuřecího bujónu z kostky (vybírejte ty méně slané) – nemáte-li bujón, stačí použít vodu a větší dávku polévkového koření, to děláme my doma :-), 2 velká jablka, pokrájená na kousky, 1 lžíci strouhaného čerstvého zázvoru nebo lžičku mletého sušeného zázvoru.

A teď postup:

V kastrolu na olivovém oleji osmažte cibulku do mírného zhnědnutí, pak vmíchejte česnek a kurkumu a asi po minutě přidejte tykev, zalijte bujónem a přiveďte k varu. Stáhněte plamen, zakryjte pokličkou a asi dvacet minut pozvolna vařte,až dýně (tykev) změkne. Přidejte jablka, zázvor a vařte dalších 10 až 20 minut do úplného změknutí. Poté kastrol odstavte a nechte asi 10 minut chladnout. Rozmixujte (nejlépe ponorným mixérem) a můžete podávat. Gurmáni si mohou polévku na talíři ozdobit "kolečkem" z bílého jogurtu.

Přeji dobrou chuť :-)

—————

Zpět