Domácí výroba Actimelu

27.01.2011 17:02

Rádi byste svému tělu dodávali pravidleně prospěšné bakterie, které obsahuje Actimel, ale zdá se vám tento výrobek příliš drahý? Anebo vašemu trávení nedělají dobře mléčné výrobky? Máme pro vás řešení, které je staté několik století - ale je naprosto bezvadně fungující a navíc velmi levné. Co to je?

KVAŠENÁ ZELENINA

obsahuje stejné prospěšné látky jako Actimel a dokáže vaši imunitu i trávicí systém stejně spolehlivě ochránit. Nevěříte? Inu, vyzkoušejte...

Co budete potřebovat?

  • zavařovací sklenici 0,7 l
  • víčko na sklenici značky "Omnia" (má tu úžasnou vlastnost, že i když ho zavřete zavařovací hlavou, podtlak ve sklenici v době kvašení víčko malinko uvolní a odvádí přebytečnou vodu, která vzniká v důsledku kvašení, přitom však sklenici i nadále uzavírá)
  • zavařovací hlavu

no a teď už budete potřebovat jakoukoliv nakrájenou, nastrouhanou, nadrobenou zeleninu (i směs nakolika druhů zeleniny), záleží jen na vás, co si vyberete a jak to smícháte, a k tomu čajovou lžičku soli na 1 kg zeleniny (resp. zeleninové směsi) a trochu kmínu

A postup?

Zeleninu promíchanou se solí a kmínem, nastrouhanou na drobno, namačkáme a co nejvíc napěchujeme do sklenice. Sklenici uzavřeme víčkem "Omnia" a s pomocí zavařovací hlavy důkladně uzavřeme. Sklenici dáme do nádoby, která bude zachycovat vykvašenou vodu, a postavíme kdekoli v teple (kolem 20 stupňů Celsia), celé přikryjeme utěrkou (uchovává obsah vitamínu C). No, a za dva tři dny máme vykvašený domácí Actimel... (někdo může říct vykvašené zelí...)

Dávkování:

Jednou denně užívat jednu až dvě plné vrchovaté lžíce jako přílohu k jakémukoliv jídlu :-)

 

—————

Zpět