Dodávejme výživu našim kostem!

23.04.2010 08:52

Drazí přátelé,

dnes se podíváme na velmi aktuální problém posledních let, osteoporozu, která se řadí mezi nejrozšířenější civilizační choroby moderní doby. Podíváme se na to, jak zlepšit prevenci, čemu je potřeba se vyhýbat a co naopak zařadit do každodenní stravy a zdravějšího životního stylu. Pro ty, kteří nemají velkou disciplinu, máme také skvělé řešení.

Dodávejme výživu našim kostem!

Dosažení a udržení optimální kondice kostí vyžaduje spolupráci více než dvaceti živin, s jejichž pomocí se struktura kostry neustále obnovuje. Pokud je zásoba těchto živin delší časové údobí nevyrovnaná, může dojít ke vzniku osteoporózy neboli úbytku kostní tkáně. Problém nespočívá pouze v nedostatku vápníku, jak je běžně chápáno, ale ve spojení moderního životního stylu s dlouhodobou péčí a výživou kostí. Celá kostra dospělého člověka se mění každých sedm až deset let. Kosti jsou naštěstí podporovány svaly a tukovou vrstvou, je však mnohem obtížnější sledovat jejich stav. Je naší odpovědností zjistit, co může pomoci udržet optimální kondici kostí a aktivně o ně pečovat. Nenechte se zmást kompletní obnovou kostí každých zhruba deset let, nový totiž nutně nemusí znamenat identický. Hustota kostí se postupem věku snižuje, proto nová struktura kostry postupně slábne a kosti se stávají lehčími a méně odolnými.

Průzkumy prokázaly, že doplňování živin nezbytných pro dlouhodobou optimální kondici kostí významně zlepšuje hustotu kostí a pomáhá zamezit vzniku osteoporózy. Řiďte se níže uvedenými pokyny a ujistěte se, že totéž činí i vaše děti! Čemu se vyhnout, co zhoršuje stav našich kostí:

Káva: vysoká konzumace kávy je spojena s nízkou hustotou kostí, proto doporučujeme snížit konzumaci kávy nebo nejlépe zcela vyloučit. Můžete nahradit jiným zdrojem kofeinu, ale vždy bez cukru, umělých sladidel a jiných chemických přísad!V případě zájmu o naše energetické nápoje volejte Kontakt poradím Vám

Perlivé nápoje: obvykle mají vysoký obsah fosfátů, které ve spojení s nízkým obsahem vápníku mohou způsobit odčerpání vápníku z kostí. Je důležité, aby se konzumaci perlivých nápojů vyhýbaly zejména děti, u nichž může dojít k negativnímu vlivu na vývin kostí.

Konzumace cukru, povzbuzujících prostředků (kouření, alkohol) a stres: tyto faktory jsou pohromou pro rovnováhu hormonu estrogenu / progesteronu, což se obratem negativně projeví při procesu obnovy kostry.

Nadměrná konzumace soli!

Nečinnost: nejlepším způsobem posílení kostí je pravidelné cvičení. 30-minutová procházka rychlou chůzí každý druhý den je naprosto ideální.

Co naopak pomůže zlepšit stav našich kostí:

Konzumace dostatečného množství listové zeleniny: je bohatá na vitamín K, který má prokazatelné ochranné účinky.

Kyseliny/zásady: jezte více ovoce, zeleniny a salátů a snižte konzumaci živočišného proteinu/bílkovin (=masa a masných výrobků). Tím pomůžete organismu udržet přirozené pH v rovnováze. Jezte ryby raději než maso.

Zvýšení konzumace nezbytných tuků: Omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy v lososech, makrelách, sardinkách, herincích a Omega 6 v sezamových a slunečnicových semenech. Tyto potraviny mohou nahradit saturované tuky. V případě, že nemůžete nebo nechcete konzumovat výše uvedené potraviny, doporučujeme obohatit vaši stravu o naše doplňky stravy, informace získáte v poradně nebo přímo viz Kontakt  .

Progesteron: pro ženy, které se nacházejí v období před a po menopauze, je zdravotní prohlídka zaměřená na stav tohoto hormonu velmi důležitá, i zde můžeme doplňky stravy pomoci přírodními produkty.

Přirozené sluneční záření: využívá organismus pro produkci vitamínu D, který je nezbytný pro vstřebávání vápníku. Nezbytná potrava pro kosti

Seznam nejlepších zdrojů:

Vápník: pevný sýr, sardinky, tofu, sezamová semínka, zelená listová zelenina
Magnesium: fíky, citrony, grapefruit, pšeničné klíčky, ořechy, tmavě zelená zelenina
Vitamín D: herinky, makrely, losos, sardinky, tuňák, sluneční záření
Zinek: ústřice, libové maso, sezamová a dýňová semínka, ořechy, pivovarské kvasnice, sardinky, žito, ječmen
Vitamín C: guava, růžičková kapusta, paprika, kiwi, mango, brokolice, jahody, řeřicha
Bór: zelená listová zelenina, ovoce
Vitamín K: květák (syrový), kapusta, hrášek, rajčata, brokolice, růžičková kapusta, jogurt

Na podporu speciálních živinových potřeb kostí doporučujeme naše produkty Herbalife, jsou nenáročné a jednoduché na konzumaci a opravdu pomáhají!

Pěkný duben v co nejlepší kondici Vám přeje Štěpánka

—————

Zpět