vánoční cukroví - báječné vánoční perníčky

03.11.2010 19:40

Připravte si:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g celozrnné mouky
  • 60 g rostlinného másla
  • 50 g rozinek
  • 150 g včelího medu
  • 100 g nakrájených mandlí
  • 15 g ovocného cukru
  • 2 lžíce sójového mléka
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého badyánu

Nejprve ušleháme med, cukr a rostlinné máslo v misce nad horkou párou. Konečná hmota by měla být jemná, bez hrudek a hustěji tekutá. Vyjmeme z parní lázně a přidáme jedlou sodu, všechno koření, pak do směsi vmícháme obě mouky a co nejjemněji namleté rozinky a mandle. Těsto dáme odpočinout na hodinu do ledničky.

Těsto prohneteme a vyválíme plát tenký do půl cm. Vykrajujeme různé tvary perníčků a pečeme na pečícím papíře v mírně předehřáté troubě zhruba 20 minut. Prvních 10 minut zásadně neotvírat!!!

Polevy:

  1. Před koncem pečení (asi pět minut) můžeme perníčky potřít medem rozmíchaným ve vodě se skořicí.
  2. Po upečení poléváme (zdobíme) čokoládovou polevou (tmavou i bílou)

Perníčky potřebují nejméně osm dní uležet. Po těchto osmi dnech jsou tak akorát a garantuji vám, že pokud je dobře neschováte, na svátky nezbudou :-) tak jako u nás ;-)

—————

Zpět