vánoční cukroví - báječné vánoční perníčky
03.11.2010 19:40Připravte si:
- 150 g hladké mouky
- 150 g celozrnné mouky
- 60 g rostlinného másla
- 50 g rozinek
- 150 g včelího medu
- 100 g nakrájených mandlí
- 15 g ovocného cukru
- 2 lžíce sójového mléka
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého badyánu
Nejprve ušleháme med, cukr a rostlinné máslo v misce nad horkou párou. Konečná hmota by měla být jemná, bez hrudek a hustěji tekutá. Vyjmeme z parní lázně a přidáme jedlou sodu, všechno koření, pak do směsi vmícháme obě mouky a co nejjemněji namleté rozinky a mandle. Těsto dáme odpočinout na hodinu do ledničky.
Těsto prohneteme a vyválíme plát tenký do půl cm. Vykrajujeme různé tvary perníčků a pečeme na pečícím papíře v mírně předehřáté troubě zhruba 20 minut. Prvních 10 minut zásadně neotvírat!!!
Polevy:
- Před koncem pečení (asi pět minut) můžeme perníčky potřít medem rozmíchaným ve vodě se skořicí.
- Po upečení poléváme (zdobíme) čokoládovou polevou (tmavou i bílou)
Perníčky potřebují nejméně osm dní uležet. Po těchto osmi dnech jsou tak akorát a garantuji vám, že pokud je dobře neschováte, na svátky nezbudou :-) tak jako u nás ;-)
—————