9 superpotravin pro vaše zdraví

19.08.2010 09:30

Chcete se cítit lépe? Chcete být zdravější, méně unavení, plní elánu, dobré nálady a v bezvadné kondici? Máme pro vás recept: zařaďte postupně do svého jídelníčku následujících devět superpotravin tak, abyste je v každém týdnu měli na talíři nejméně jednou a už v prvních týdnech to na sobě poznáte :-)

1. Sója a sójové produkty

Proč myslíte, že se v Japonsku dožívají nejvyššího věku? Navíc v bezvadné kondici a s velmi nízkou nemocností? proč myslíte, že je právě v zemích s vysokou konzumací sóji nejmenší výskyt rakoviny? Čtěte v záložce Zázrak jménem SÓJA

2. Ryby

Jsou důležitým zdrojem omega3-mastných kyselin, které ochraňují naše srdce i cévy. Také dodávají našemu tělu melatonin, to je tzv. hormon dobré nálady, který mimo jiné pomáhá v boji proti depresím.

3. Česnek

Je velmi účinný antioxidant, posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a snižuje také srážlivost krve. Rada: Před samotným použitím nechte česnek alespoň deset minut rozležet, pak z něj dostaneme maximum živin.

4. Brokolice a jiné košťáloviny

Jsou doslova nabité živinami a účinné v boji proti rakovině, povzbuzují totiž játra k produkci protirakovinových enzymů, které pak naše tělo chrání proti napadení volnými radikály. Rada: Vařte brokolici a ostatní košťáloviny pouze v páře, jen tak si zachovají všechny živiny a jsou pro naše zdraví nejpřínosnější.

5. Rajčata

Obsahují barvivo lykopen, což je antioxidant, který posiluje imunitní systém a působí mimo jiné hlavně proti rakovině prostaty. Rada: Nejlepší vstřebání lykopenu z rajčat zajistíte, když rajčata povaříte. Například lečo nebo protlak jsou pro bezvadné.

6. Špenát

Už je prokázáno, že špenát nám sílu nedá, nicméně pro naše zdraví je velmi důležitý. Zejména pro starší lidičky, pomáhá totiž našemu zraku - působí proti degeneraci sítnice, což je nejčastější onemocnění u seniorů, které způsobuje slepotu. Rada: Špenát s knedlíkem a masem, popř. s bramborem a vajíčkem nejsou jediné možnosti ke konzumaci tohoto daru přírody. Vyzkoušejte špenát jako formy různých příloh k dalším jídlům.

7. Čaj

Černý čaj je výmysl Evropanů. V Asii a Japonsku se pije zásadně čaj zelený. Takový šálek zeleného čaje ráno k snídani, či odpoledne k siestě dokáže vašemu zdraví velmi prospět. Více čtěte zde.

8. Borůvky a ostatní bobuloviny

Jsou velmi důležité antioxidanty, které posilují naši imunitu vůbec. Navíc sráží cukr v krvi - což je bezvadné hlavně pro diabetiky. Hrst bobulovin denně v sezóně vás připraví na bezvadné zvládnutí zimního období. Rada: Ani v zimě se nemusíte zříkat těchto lahůdek. V létě si je zmrazte a můžete si i v zimě dopřát vitamíny v mnoha podobách - dají se přidat téměř do čehokoli (i do naší výživy).

9. Ořechy

Je velká škoda, že se jim mnozí vyhýbáme. Zbytečně. Přestože jsou kalorické a tučné - jsou to přírodní potraviny, navíc rostlinné, a ty naše tělo bez problémů vstřebá a zpracuje. Hlavně mandle a vlašské ořechy jsou zdrojem omega 3- mastných kyselin, které snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Hrst ořechů dvakrát třikrát týdně vám nesmírně prospěje. Rada: Chuť ořechů zvýrazníte, když je NA SUCHO dvě až tři minuty opražíte na pánvi při střední teplotě.

Pokud tedy zařadíte tyto superpotraviny do svého jídelníčku, vaše kondice se bude prudce zlepšovat. Navíc budete předcházet mnoha zdravotním komplikacím a to přece za to stojí, ne?

—————

Zpět