Zapečený patizon

01.09.2013 17:25



Připravíme si pro malou zapékací misku:

1 patizon, 1kg brambor,15 dkg česnekového boku, 1 hermelín, vegetu nebo polévkové koření, provensálské bylinky, zakysanou smetanu, tři vejce, olej, kmín, sůl

A takto postupujeme:
Patizon oloupeme a nakrájíme na plátky, kdo chce, může se zbavit zrníček. Brambory nakrájíme také na plátky. Vymažeme plech olejem, na něj dáme plátky boku tak, aby bylo dno zakryté a pak vrstvíme brambory, které osolíme a okmínujeme a na ně plátky patizonu. Okořeníme vegetou nebo polévkovým kořením a provensálským kořením. Posypeme zbytkem boku nakrájeným na kostičky, navrstvíme hermelín nakrájený na plátky a celé zalijeme zakysanou smetanou rozmíchanou s vajíčky a okořeněnou bylinkami. Můžeme přidat ještě jednu vrstvu patizonu a zbytek smetany. Zakryté alobalem pečeme při 180°asi hodinu. Pár minut před dopečením odkryjeme.

Tento recept je hlavně pro gurmány, milující Provensálskou kuchyni :-)

—————

Zpět