Vyzkoušejte quinou :-)
13.10.2016 18:56...jedná o jednu z nejstarších obilnin pocházejících z Jižní Ameriky. Této "obilniny" si vysoce cenili již Inkové. Ačkoliv na to nevypadá, z botanického hlediska je to příbuzná spíš listové zelenině (např. špenátu). Česky označována jako Merlík čilský má drobná kulovitá zrna ve třech barvách - bílá, červená a černá, velice podobná jáhlám nebo kuskusu.
Pro ty, co chtějí vědět víc: Jeden šálek vařené quinoi má o 15% méně sacharidů a 60% více bílkovin než srovnatelné množství hnědé rýže, ale také má o 25% více vlákniny, která může mimo jiné pomoci snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň obsahuje také velké množství vápníku, dokonce víc než v mléce. Dále obsahuje hořčík, železo, fosfor, vitamín B a vitamín E. Díky obsahu všech cenných látek může pomoci lidem trpícím migrénami, při snižování krevního tlaku a příznivý vliv má dokonce i na prevenci kardiovaskulárních chorob.
Připravuje se obdobně jako např. rýže nebo kuskus. Dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quinoi na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet a uvařená bývá do 15 minut. Měla by být jemná a nadýchaná s lehce oříškovou chutí.
A pár receptů pro inspiraci:
Salát s quinoou, avokádem, mandlemi a feta sýrem
- 100g quinoy
- 1 avokádo
- hrst mandlí
- 50g feta sýra
- římský salát
- 2 rajčata
- 1 červená cibule
- sůl
- pepř
- mleté chilli
- 1 PL olivového oleje
Postup: Quinou uvařte dle návodu a lehce osolte i opepřete. Nakrájejte si salát, rajčata, cibuli a feta sýr, které posléze smíchejte ve velké míse dohromady s quinoou a dochuťte lžící olivového oleje. Vydlabejte avokádo, nakrájejte na menší kousky a dochuťte solí, pepřem a trochou chilli.
Tip! Salát doplňte avokádem a posypejte mandlemi.
Snídaňová kaše z quinoy a banánu
- 50g quinoy
- 1 řecký jogurt
- 1 zralejší banán
- pár jahod
- hrst vlašských ořechů
- stévie na dochucení
Postup: Quinou uvařte dle návodu, pokud možno trochu více do měkka. Hotovou quinou smíchejte s bílým jogurtem a rozmačkaným banánem. Dle potřeby doslaďte a podávejte ozdobené ořechy a jahodami.
Quinoa zapečená se zeleninou a mozzarellou
- 100g quinoy
- 1 lilek
- 1 cuketa
- 2 rajčata
- hrst oliv
- 1 mozzarella light
- sůl
- pepř
- kmín
- bazalka
- oregano
- 1 PL olivového oleje
Postup: Quinou si uvařte dle návodu a dochuťte solí a pepřem. Zeleninu nakrájejte na středně velké kousky, stejně tak mozzarellu. Vše smíchejte v zapékací míse (vystlané pečícím papírem) s quinoou, zakápněte olivovým olejem, dochuťte kořením dle potřeby a dejte péct na zhruba 35 minut na 18O stupňů dokud zeleninka nezměkne.
Tip! Podávejte se lžící bílého jogurtu či zakysané smetany navrch.
—————