Čerstvá rostlinná mléka

30.05.2014 20:46

Kokosové mléko

hrneček strouhaného kokosu vsypeme do mixéru a zalijeme vodou (množství dle toho, jak husté mléko chceme), dochutíme předem namočenými datlemi (1-3 dle toho, jak chceme mléko sladké) nebo jakámkoliv bio sirupem (z agáve, javorovým...) a pořádně delší dobu mixujeme. Pokud chcete mléko bez kousků kokosové vlákniny, můžete následně přecedit přes husté sítko nebo přes síťované plátýnko. "Odpad" určitě nevyhazujte, dá se použít do dalších receptů :-)

Mandlové mléko

Mandle přes noc namočíme. Ráno slijeme a část můžeme (a nemusíme) oloupat. Dáme do mixéru s trochou vody a mixujeme a mixujeme. Dolijeme vodu a ještě chvíli mixujeme. Můžeme dochutit datlemi, agávovým sirupem; dá se přidat i kakao... Poté přecedíme přes sítko. Zbylou hmotu opět netřeba vyhazovat, dá se použít dále (do dortů, cukrovinek, apod.)

Slunečnicové mléko

Postup je stejný jako u mandlového mléka.

Makové mléko

Postup je stejný jako u mandlového mléka, jen s tím rozdílem, že mák netřeba dopředu namáčet...

Nápoj z chia semínek

Postup je stejný jako u mandlového mléka.

 

Mléka můžete podobným způsobem vytvořit z jakéhokoliv druhu ořechů či semínek, popř. směsí. Mléka dochucujeme pokud možno přírodními sladidly, např. předem namočenými a na drobno nakrájenými datlemi, fíky, dále stévií, také různými sirupy - z agáve, javorový, kokosový, sladový a dalšími...

 

—————

Zpět