4. týden - Ovoce a zelenina...jako lék

28.01.2010 11:09

Všichni víme, že ovoce a zelenina mají pro naše zdraví zásadní význam, že obsahují mnoho látek prospěšných našemu organismu i našim buňkám a že jsou vlastně úžasné pro naši vitalitu i zdraví. Takže vám povyprávím o některých kouscích ovoce a zeleniny a o látkách, které obsahují a hlavně čím jsou pro nás velmi cenné…mimo jiné vám prozradím, co se dá zeleninou a ovocem dokonce „léčit“ a samozřejmě prozradím i způsob, jak…

CIBULE

...allicin snižuje riziko arteriosklerózy a trombózy a posiluje imunitní systém. Éterické oleje brzdí zánětlivé procesy a uvolňují hlen. Jen červené a žluté odrůdy obsahují sloučeniny, které snižují riziko vzniku nádorových onemocnění a mají protizánětlivé účinky. Švýcarští vědci zjistili, že je výbornou prevencí proti osteoporóze. Obsahuje hodně zinku potřebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E. A v případě cibule platí: čím víc, tím lépe. Doporučuje se jíst syrová. Musí se jíst jen čerstvá, protože po rozkrájení se po 24 hodinách stává toxickou. Výzkumy doporučují sníst denně 60g.

A teď prozradím pár receptů na využití cibule pro léčebné účely:

Prostředek proti chřipce : cibuli nasekáme a uvaříme se třemi polévkovými lžícemi medu na sirup. Užívejte po lžičkách.

Na všechny respirační infekce : připravte šťávu z nasekané syrové cibule, pokapejte ji medem a nechte stát přes noc. Užívejte každé 2 hodiny 1 kávovou lžičku.

Opar rtu : léčíme tak, že na postižené místo přikládáme plátek syrové cibule.

Rýma : předcházíme tak, že do nosu vkládáme tampóny namočené v cibulové šťávě.

Bolesti krku : zmírní zábal z jemně nasekané cibule (pomáhá při jakémkoliv zánětu)

Hnisající rány : potřeme obvaz kašičkou z cibule a přiložíme na postižené místo.

 

...po velkém úspěchu tohoto tématu jsme se rozhodli, že do každé poradny vložíme část seriálu o ovoci a zelenině, takže přijďte do poradny v pondělí a poslechněte si stejné rady a zajímavosti o dalších druzích zeleniny a ovoce...

Těšíme se na slyšenou v poradně.

 

 

—————

Zpět